Mengapakah anda memerlukan seluar mampatan semasa sukan? Anda perlu mengetahui kemahiran tentang pakaian sukan!!

Mengapakah anda memerlukan seluar mampatan semasa sukan? Anda perlu mengetahui kemahiran tentang pakaian sukan!!

HWOOFIT | Lifestyle Fashion bukan sahaja menyediakan pelbagai pakaian sukan bergaya, tetapi juga berkongsi tip sukan dengan anda. Layari kedai atas talian kami sekarang untuk menambahkan momentum anda!
😄 Bagi sesiapa yang berminat, kami menyediakan kod kupon di bahagian bawah artikel 😃


Apakah kod pakaian anda semasa bersukan? Untuk maklumat anda, ramai orang yang bersetuju dengan kod pakaian yang paling ringan dan paling selesa. 

 

 Ya, memang tidak salah TETAPI sebenarnya, ada beberapa tip yang anda boleh belajar semasa berpakaian sukan. Jika berpakaian betul dan sesuai, anda boleh berlari dengan lebih lancar dan mempercepatkan proses pengurangan berat!!

Majoriti memakai seluar mampatan semasa menghadiri kelas yoga, kelas kecergasan aerobik dan lain lain lagi. 

Anda boleh memerhati dengan teliti bahawa banyak pelari juga berpakaian ketat terutama seluar mampatan. Ini adalah sebab apabila berpakaian longgar, mereka berasa tidak selesai yang akan mengganggu pengerakan semasa bersukan. 

 Tetapi kenapa memakai seluar mampatan semasa bersukan?

 

 


Penyelidikan menunjukkan bahawa memakai seluar mampatan semasa bersukan boleh menyediakan perlindungan otot, memberikan keselesaan dan penyokongan dalam peningkatan prestasi sukan dan kecergasan.


 
Kelebihan 1. Menekan otot dan membantu menstabilkan otot anda!

Memakai seluar yang terlalu longgar semasa sukan (terutamanya jogging atau lari) akan menganggu pengerakan dan kemudian, paha akan muncul fenomena gatal merah. Situasi dapat dielakkan dengan seluar mampatan.

Di samping itu, seluar mampatan menggunakan kain mesh elastik yang dapat meliputi semua bahagian kaki. Dengan ini, seluar mampatan dapat menekan otot paha, memberi kestablilan pada tapak kaki dan menguatkan kekuatan otot.

   
Kelebihan 2. Membantu kekuatan otot untuk meningkatkan kecekapan pembakaran lemak!

Benar! Seluar mampatan juga boleh membantu dalam membakar lemak badan.
Jika anda hanya membuat sukan ringan seperti berjoging di taman, memakai seluar sukan kapas adalah amat selesa dan mencukupi.
Walau bagaimanapun, jika anda berlari selama jarak yang melebihi dari 5 kilometer, anda memerlukan seluar mamaptan untuk menstabilkan otot anda dan memaksimumkan kekuatan otot anda.
Adakah anda tahu bahawa pembakaran otot kalori (amat penting) adalah lebih berkesan pembakaran lemak dan peluh?

1 kilogram lemak hanya boleh membuang 4 hingga 10 kalori, tetapi 1 kilogram otot dapat membuang 75 hingga 125 kalori!

 

Kelebihan 3: Style yang bergaya, meningkatkan keyakinan dan motivasi

Pilihan warna amat penting juga. Seluar mampatan selalunya dalam warna hitam. Kecuali kelihatan kurus, warna hitam juga dapat dipadankan dengan warna-warna yang lain.

Kami mencadang bahawa anda boleh memilih seluar mampatan yang mempunyai beberapa elemen kecil supaya kelihatan menarik dan juga, boleh berlainan dari pakaian sukan yang biasa. 

Warna yang terang seperti neon adalah amat dinasihati juga kerana keterlihatan orang akan menjadi lemah terumatanya hari hujan atau larian malam. Memakai seluar yang berwarna terang dapat membiar orang melihat anda, dan dengan ini, mengurangkan kemalangan jalan raya. 


Seluar mampatan dapat menyerlahkan lengkung kaki, membangkitkan anda untuk terus berjuang untuk bersenam dan mencapai keputusan yang anda mengingini. 

Senam adalah jalan yang panjang. Sebaik sahaja ia bermula, jangan biarkannya berhenti, kerana hasilnya kadang kala amat disangka-sangkakan.

‘Sedikit-sedikit, lama-lama menjadi bukit’.